Herwonnen fosfaat meststof voor kamerplanten

In het laatste jaar van zijn studie Agrotechniek & management aan Aeres Hogeschool klopte Thomas Vos aan bij Groot Zevert Vergisting. Al enige tijd was hij bezig met het opzetten van een eigen onderneming rond agrarische toepassingen. Na het uitwerken van een idee voor groene bloempotjes was hij nu op zoek naar herwonnen mineralen.  Hij wilde ze gebruiken voor  het ontwikkelen en in de markt zetten van een nieuwe duurzame slow release meststof  voor de tuinbouw/particuliere markt. Hij raakte direct enthousiast toen hij hoorde dat Groot Zevert een goede afzet zoekt voor een fosfaat houdende reststroom. Bij de productie van de bodemverbeteraar GEB komt in Beltrum per maand circa 30 ton fosfaatslib vrij. Volgende week start nu een eerste potproef met kamerplanten met een volledig biologisch afbreekbare mestkorrel met onder andere het fosfaatslib als basis.  De korrels geven de mineralen over een periode van circa een half jaar af zodat de plant ze optimaal kan opnemen. “Anders dan de korrels die nu op de markt zijn  heeft de Regra slow release korrel een langere afgifte periode én is volledig biobased” aldus Thomas Vos, ”We testen ze nu eerst op verschillende soorten kamerplanten zodat we komend voorjaar kunnen beginnen met de afzet als de testen goed verlopen.”

Iedereen die wel eens kamerplant bij een tuincentrum in zijn handen heeft gehad herkent ze wel. In De kleine kunstmest bolletjes? in de aarde die de plant gedurende een bepaalde periode van voedingstoffen voorzien. Groot milieunadeel van deze bolletjes is dat het. Afkomstig zijn uit mijnen of milieu intensieve processen, ofwel niet circulair terwijl er een overvloed van mineralen uit biomassa is in Nederland. Dat moet beter kunnen bedacht Thomas Vos. Geholpen door enkele mensen uit zijn omgeving werkte hij daarop de afgelopen maanden een idee uit voor een volledig biologisch afbreekbare korrel die de bemestingsmineralen geleidelijk over een periode tot een half haar afgeeft. Om het volledig circulair te produceren zocht hij ook naar circulaire mineralen.

Bij Groot Zevert Vergisting worden bij de verwerking van vergistte varkensmest diverse mineralen herwonnen. Een gedeelte zoals een waterige oplossing van stikstof en kalium dient op het moment als basis voor Groene Weide Meststof.  De verantwoordelijke manager bij GZV, Arjan Prinsen, is altijd bereid jonge ondernemers te helpen en bood aan om een test met deze oplossing te doen. De NK oplossing bleek echter minder geschikt om te verwerken in de mestkorrels. Na beperkt onderzoek bleek het  fosfaatslib wel een hele geschikte basis voor de Regra Slow Release korrels. “Het fosfaatslib bevat ongeveer 25 kg fosfaat per ton en is goed te drogen en te vermalen,” zegt Arjan Prinsen, “Ik kan me voorstellen dat het goed in een mestkorrel is te verwerken.

Thomas Vos ziet de grootste afzet voor deze mestkorrels in de tuinplanten.  Onder andere vanwege het moment dat de tuinierder hun meststoffen inkopen had het onderzoek aan de korrels nu eigenlijk al klaar moeten zijn. Zoals bij veel ontwikkelingen zorgde corona hier ook voor wat vertraging. Daarop richt hij zich met de potproeven nu eerst op de kamerplanten. “Voor een startend bedrijf zoals het mijne is het van belang snel inkomsten te kunnen genereren, “licht Vos toe, “De kamerplantenmarkt heeft wel een groot voordeel: ze is niet zo seizoensgebonden als de verkoop van buitenplanten.”