
Onder andere door de bijzonder gunstige voedingsconversie en verwaarloosbare stikstofemissies biedt de grootschalige teelt van meelwormen en andere insecten grote milieu- en duurzaamheidsvoordelen bij de productie van eiwit voor feed en food. In samenwerking met een internationale groep bedrijven initiëert de stichting Biomassa een verkennend onderzoek naar nog verdere verduurzaming van deze teelt. Daarvoor worden de mogelijkheden verkend om de insecten te voeden met regionale reststromen van bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Naast het circulair maken van de voeding wordt innovaties in de toepassingen van insecten onderzocht. Dit richt zich onder meer op toepassingen die bijdragen aan het verder vergroten van het welzijn en de gezondheid van pluimvee. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Winsect BV, de in Aalten gevestigde ontwikkelaar van innovatieve teeltsystemen voor meelwormen en de Duitse adviesbureaus ECOS (Osnabrück) en DNL (Steinfürt). Deze verkenning wordt mogelijk gemaakt door het Interreg Programma Deutschland-Nederland met zijn programmapartners en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).
Mede aan de hand van onderzoek van oa Nederlandse en Duitse kennisinstellingen zijn aan weerszijden van de grens bedrijven gestart met de grootschalige teelt van insecten. Dit project richt zich op de verdere ontwikkeling van de duurzame teelt en toepassing van twee verschillende soorten insecten met de grootste potentiële toepassingen: black soldier fly (BSF) en meelwormen.
Inmiddels blijkt dat de continu teelt van deze insecten in de praktijk verre van eenvoudig is. Aan de hand van de jarenlange praktijkervaringen met de grootschalige teelt van deze insecten tot nu toe zijn diverse thema’s naar voren gekomen die geadresseerd moeten worden om de toekomstverwachtingen van insectenteelt waar te maken. De projectpartners willen daarvoor een praktische innovatie-agenda opstellen die de komende vier jaar in samenwerking met diverse partners in het kader van een Interreg project wordt uitgevoerd.
Het doel van deze aanvraag is het samenbrengen van partners met kennis en ervaring van de verschillende onderzoeksthema's en het gezamenlijk ontwikkelen van de innovatieagenda als basis voor de Interreg aanvraag. Hiertoe zullen geschikte partners in de Nederlandse en Duitse Interreg regio met een hoog niveau van expertise en/of interesse in ontwikkeling worden gezocht op basis van ondersteunend desk research en expert advies over elk geïdentificeerd onderwerp. Zij zullen worden gevraagd deel te nemen aan een brainstormsessie over elk van de geïdentificeerde onderwerpen. Op basis hiervan zal een innovatieagenda worden opgesteld, die als basis zal dienen voor de gezamenlijk op te stellen Interreg aanvraag. Hierbij zal aandacht geschonken worden aan de volgende onderwerpen:
a) de inzet van agrarische en andere organische reststromen als voedsel voor de insecten.
b) Identificeren en praktisch uitwerken van feed toepassingen waarbij het levend voeren van insecten duidelijke diergezondheid en –welzijnsvoordelen biedt.
c) Ontwikkeling van innovatieve en duurzame voedingsproducten voor mensen op basis van insecten.
De verkenning zal in het voorjaar van 2025 worden afgesloten met het indienen van gezamenlijke aanvraag voor een Interreg VI subsidie aanvraag.
